Är du som jag, en som älskar fleecejackor!? Asså fleece måste vara det bästa materialet som är uppfunnet under senare tid, det går banne mig att ha till allt. Jag lever i princip i mina fleecejackor och fleecetröjor, för att inte tala om hästarna i stallet som har fleecetäcken på sig varenda dag nästan. Det går att ha enbart fleecetäcken som typ stalltäcke när dom är under tak, men när dom går ut och det är lite kallare så brukar fodret i yttertäcket vara av fleece. Fleece är ett otroligt bra material även om det faktiskt finns ett par nackdelar med det också.

Fleece som material

Fleecen i våra fleecejackor är ett material (tyg) med en något ruggig yta som för det mesta tillverkas av polyester men som också kan innehålla fibrer av bomull samt ull. Den vanligast förekommande fleecen består av 100% syntetisk polyester. Men det bästa tycker jag, är att det går att använda återvunnen plast i fleece. Plasten från PET-flaskor smälts ner och görs till fibrer som sedan blandas ut i polyestern. Det största området för materialet fleece är i just fleecejackor, och tröjor men det finns även mössor och byxor (fram för allt som foder).

Fleecejackor behåller värmen

En av fördelarna med just fleece som material, förutom att det går att använda återvunnen plast, är att materialet håller värmen bra. Det för också bort eventuell fukt vilket kan vara bra om du har fleecejackan på dig när du svettas utomhus. Att sköta om sin fleecejacka är inga problem då fleece är ett enkelt material att få rent. Men så finns det även nackdelar med fleece. Det tål till exempel inte någon högre värme och bör därför inte strykas eller ens torkas på hög värme. Fleece är också statiskt vilket brukar vara rätt otrevligt. Och den där fördelen med att använda återvunnen plast blir tyvärr fort en stor nackdel då plastpartiklar lossnar vid varje tvätt och förorenar vattnet.