När man nämner isolering med lösull så är det första de flesta tänker på att isolera vinden, och det stämmer ju till stor del eftersom det är här lösullen är som lättast att isolera med. Här ger lösullen mest effektivitet då omkring 15-20% av värmen i huset försvinner ut genom taket. Det lättaste är så klart att anlita ett företag som har maskiner att spruta in lösullen med så slipper du jobbet och du behöver inte komma i kontakt med lösullen heller, en del har ont av materialet och det kan vara obehagligt att arbeta med. Men om du nu vill spara dom där extra slantarna på att göra jobbet på egen hand så går det så klart bra det också.

Isolera med lösull själv

Om du har bestämt dig för att isolera med lösull på egen hand så får du försöka att kratta ut lösullen på vinden. Det finns också de företag som hyr ut en lättare variant av spruta som du kan använda dig av även när du gör det själv. Innan du påbörjar själva isoleringen med lösull så ska montera en plastfolie som är till för att förhindra läckage av luft genom själva konstruktionen. Om du väljer att kratta ut din lösull så måste du se till att den täcker alla tänkbara vinklar och vrår på vinden. Du behöver inte plocka bort tidigare isolering utan täck bara över den så länge den är torr. Lösull är inte bara bra för värmens skull utan den har också andra positiva egenskaper då den inte fattar eld, den är inte vätskeabsorberande och den är ljuddämpande.

Annat vid isolering av lösull

Tänk på att bygga landgångar på vinden om denna behövs inspekteras för du ska undvika att beträda lösullen så att den trampas ned, då förlorar den mycket av sin isoleringsförmåga. Se till att sånt du måste kunna komma åt läggs ovan lösullen, till exempel kopplingsboxar för el eller andra saker. Det kan vara bra att markera saker som ledningar som inte går att flytta på, innan du täcker dom med lösull. Bär inandningsskydd och heltäckande overall när du arbetar med lösull.